Kiss Anna bemutatkozás

Kiss Anna PhD, az MTA KIK Tudománypolitikai és Tudományelemzési Osztálya, valamint a Pro-Sharp Research and Innovation Centre kutatóintézet tudományos munkatársa. Dietetikusként és táplálkozástudományi szakemberként végzett a Pécsi Tudományegyetemen és a Semmelweis Egyetemen.

Élelmiszertudományi doktori fokozatát 2021-ben szerezte a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. Doktori disszertációjában az elhízás társadalmi terhét, prevenciójának lehetőségeit és a gyermekkori elhízás megelőzésére irányuló intervenciós programok hatékonyságát vizsgálta. Ezt követően további doktori tanulmányokat folytatott az ELTE PPK Neveléstudományi Doktori Iskolájában. Ebben a disszertációjában a tudástérképezés és tudásfeltárás szerepét vizsgálta a bizonyítékokon alapuló orvos- és egészségtudomány sportnevelési célú közvetítésében a sporttáplálkozás területén keresztül.

Fő kutatási területei a fenntartható táplálkozás előmozdítása (Tompa–Kiss–Lakner et al. 2024; Kiss et al. 2023); a magyar iskolai közétkeztetés gyermekek egészségére gyakorolt hatása (Kiss et al. 2019); az elhízás betegségterhe és prevenciós programok hatása sérülékeny csoportok körében (Kiss et al. 2020, 2019); az egészség- és táplálkozástudományban alkalmazott kutatásszintézis módszereinek fejlesztése (Kiss et al. 2025, 2022; Soós–Kiss 2020).

Kutatómunkája eredményeként több ösztöndíjat nyert: többször részesült új nemzeti kiválósági ösztöndíjban (ÚNKP), valamint a German Catholic Academic Exchange Service posztdoktori ösztöndíjában.

Kutatási eredményeit rendszeresen publikálja élvonalbeli nemzetközi folyóiratokban, mint a Journal of the International Society of Sports Nutrition, a Current Development of Nutrition és a Nutrition Reviews.

Számos hazai és nemzetközi projektben szerzett kutatási tapasztalatot. Társkutató volt több, a Kingston University London által támogatott nemzetközi projektben, melynek célja a nemek közötti különbségek vizsgálata az anti-dopping kutatásokban. Tagja a „Structure and Taxonomy of Science” nemzetközi kutatócsoportnak (MTA KIK—KU Leuven, ECOOM).

2024 óta vezetője az OTKA alapkutatási program keretében támogatott, NKFIH FK147390 sz. kutatási projektnek, amelynek célja a magyar lakosság táplálkozási mintázatának bizonyítékon alapuló komplex elemzése és optimalizálása a fenntartható, körkörös élelmiszerlánc kialakításáért. 2025 őszétől az MTA Közoktatás-fejlesztési Kutatási Program keretében megalakult MTA-ELTE Iskola és Egészség Kutatócsoport kutatója.